ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΟΥΒΑΡΗ


ΔιαθλαστικήΧειρουργική
Όσοι από εμάς πάσχουν από μυωπια ( δηλαδή για περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας μας), τα γυαλιά ή οι φακοι επαφης που φοράμε, γίνονται πολλές φορές αιτία ενοχλήσεων και συχνά μειονέκτημα μια και ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους να επιθυμεί να απαλλαγεί από αυτά. Είτε πρόκειται για λόγους ασφαλείας, είτε για λόγους προσωπικής αισθητικής και άλλοτε πάλι για την δυνατότητα συμμετοχής σε διάφορες δραστηριότητες ( πχ αθλητές), ή όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλουν ή δεν μπορούν να φορούν γυαλιά (π.χ. αεροπόροι, αθλητές, πυροσβέστες, αστυνομικοί κλπ) . Επίσης πολλοί χρήστες φακών επαφής δεν τους ανέχονται πλέον μιας και όλο περισσότερα μάτια εμφανίζουν δυσανεξία και αλλεργίες είτε στους ίδιους τους φακούς , είτε συνηθέστερα στα χημικά υγρά καθαρισμού.external image lasik%20mm.jpg

Τι σημαίνει επέμβαση με το Excimer Laser ;
Το Excimer Laser αλλάζει την καμπύλη της πρόσθιας επιφανείας του κερατοειδούς του οφθαλμού κι έτσι τροποποιεί τη διαθλαστική του ισχύ ώστε να εξαλειφθεί ή μειωθεί η ανωμαλία . Αυτή η διαδικασία ονομάζεται Φωτοδιαθλαστική Κερατοσμίλευση (ΦΔΚ). Είναι μια ασφαλής επέμβαση που πραγματοποιείται σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου και αποτελεί προς το παρόν την πλέον προχωρημένη τεχνολογικά μέθοδο αποκατάστασης της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού. Η επέμβαση γίνεται με σταγόνες και είναι εντελώς ανώδυνη. Η εφαρμογή του laser διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό ενώ η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 5-10 λεπτά. Δεν χρειάζεται προστατευτικός φακός ή ράμματα και δεν υπάρχει πόνος ή ενόχληση μετεγχειρητικά. Έτσι, επιτυγχάνεται η άμεση αποκατάσταση της όρασης (μέσα σε μία μέρα) και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα κάποιας θολερότητας του κερατοειδούς μετεγχειρητικά. O ασθενής φεύγει από το χειρουργείο χωρίς επιδέσμους και χωρίς να έχει ανάγκη τα γυαλιά του.

Πως διορθώνει το Laser το διαθλαστικό μας πρόβλημα;
Το Excimer Laser τροποποιεί το σχήμα της πρόσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς. Με αυτό τον τρόπο εξουδετερώνει την ανάγκη χρήσης των γυαλιών ή των φακών επαφής. Το Laser επιδρά σε βάθος ιστού 20-120 μικρών (1 μικρό = 1 χιλιοστό του χιλιοστού) δηλ. στο 3-25% περίπου του πάχους του κερατοειδούς (επιφάνεια του ματιού) χωρίς να επιδρά σε παρακείμενο ιστό, οφθαλμικό ή άλλο, και χωρίς να επηρεάζει την ανθεκτικότητα του βολβού. . Η LASIK, ενδείκνυται για μυωπίες περίπου από 1.00 μέχρι 11.00 βαθμούς και ανάλογα με τις ενδείξεις για κάθε άτομο. Η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός περίπου μέχρι 6 βαθμούς , ανάλογα με την περίπτωση, ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν την ανωμαλία εφόσον είναι μεγαλύτερη.
external image lasik%20myopia.JPG

Είναι η επέμβαση με το Laser επώδυνη;
Και οι δυο επεμβάσεις είναι τελείως ανώδυνες γιατί πριν από αυτές ενσταλλάζονται σταγόνες αναισθητικού. Δεν γίνεται καμία ένεση στο μάτι. Η διαδικασία είναι συνεχώς ελεγχόμενη και σε κάθε κίνηση του ματιού σας, το μηχάνημα ακολουθεί την κίνηση ή σταματά αυτόματα το Laser. Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης, έχετε άμεση επικοινωνία με τον γιατρό που θα μπορεί να σας ενημερώνει για κάθε βήμα της διαδικασίας

Ποια θα είναι η όραση μου μετά από μια επέμβαση ΦΔΚ;

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος του αρχικού διαθλαστικού προβλήματος. Πολύ μεγάλα διαθλαστικά προβλήματα είναι δυνατόν να μη διορθωθούν απολύτως . Ο στόχος της διόρθωσης της οράσεως με λέιζερ είναι να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα στην όραση με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί στους ασθενείς την 'τέλεια' ή 10/10 όραση, οι περισσότεροι ασθενείς με λέιζερ δεν χρειάζονται πια γυαλιά ή φακούς επαφής για να οδηγήσουν, να κάνουν κάποιο άθλημα, να δουν τηλεόραση ή να συμμετέχουν σε επαγγέλματα που απαιτούν άριστη όραση. Μερικοί μάλιστα με την σύγχρονη πλέον τεχνολογία καταφέρνουν να δουν περισσότερο από 10/10 μετά την επέμβαση. Γυαλιά κατά την οδήγηση το βράδυ και κατά την ανάγνωση μπορεί μερικές φορές να χρειάζονται, ακόμα και όταν έχει επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα στην όραση. Η όραση μπορεί να είναι σχετικά θολή τις πρώτες 1-2 εβδομάδες μετά την επέμβαση κι αυτό όμως εξαρτάται από το βαθμό διόρθωσης πριν την επέμβαση. Συνήθως οι ασθενείς μπορούν να οδηγούν χωρίς γυαλιά μετά το πρώτο δεκαήμερο.

external image lasik-.JPG


Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν;
Τα αποτελέσματα που έχουμε στη διάθεση μας από έναν αριθμό αρκετών εκατομμυρίων ασθενών που υπέστησαν τις συγκεκριμένες επεμβάσεις δείχνουν ελάχιστες επιπλοκές. Εν τούτοις, όπως σε όλες τις ιατρικές πράξεις, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. Οι 3 κύριες αφορμές ανησυχίας είναι η μόλυνση, οιθολερότητες του κερατοειδούς, επιπλοκές κατά τη δημιουργία του Flap στη μέθοδο LASIK και η ατελής διόρθωση.
Για να αποφύγουμε την μόλυνση σας δίνουμε προληπτικά αντιβιοτικές σταγόνες αμέσως μετά την επέμβαση έτσι το ενδεχόμενο μόλυνσης είναι εξαιρετικά σπάνιο, αλλά ακόμη κι αν αυτή συμβεί αντιμετωπίζεται με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Θολερότητα: Είναι δυνατόν, πολύ σπάνια , να παρατηρηθεί μια επιφανειακή θολερότητα του κερατοειδούς που μπορεί να παρενοχλεί την όραση. Στις περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίζεται μέσα στους 12 πρώτους μετεγχειρητικούς μήνες. Όταν , σπανιότατα, η θολερότητα εμμένει και έχει μας παρεμποδίζει στην καθαρή όραση είναι δυνατόν να αφαιρεθεί με το Laser και χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση. Οι επιπλοκές κατά τη δημιουργία του flap αποτελούν ένα πολύ σπάνιο γεγονός που , εφ'όσον συμβεί, μπορεί να απαιτήσει θεραπεία ή και διακοπή της επεμβάσεως. Οι υποδιορθώσεις με συμπληρωματική επέμβαση μπορούν να εξαλειφθούν ενώ οι υπερδιορθώσεις, εφ'όσον παραμείνουν, με την κατάλληλη αγωγή κατά κανόνα αντιμετωπίζονται. Οι συμπληρωματικές επεμβάσεις είναι πιο συνηθισμένες σε ψηλούς βαθμούς. Αυτές μπορεί να γίνουν όταν η όρασή σας έχει σταθεροποιηθεί εκτός εάν δεν είναι ιατρικώς αποδεκτό ή θεωρηθεί ανασφαλές για την γενικότερη υγεία των ματιών σας. Θα πρέπει να υπάρχει ικανός κερατοειδικός ιστός ώστε να προβούμε σε μια συμπληρωματική επέμβαση . Θα πρέπει να γίνει μια επαναληπτική μέτρηση του εναπομείναντος κερατοειδικού ιστού και ιατρική αξιολόγηση. Συμπληρωματικές επεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν έχει επιτευχθεί επαρκής επούλωση και σταθερότητα του κερατοειδούς.

Θεραπεύονται τελικά οι διαθλαστικές ανωμαλίες με το Laser;
Με το laser αντικαθιστούμε τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής μας. Κατά κανένα τρόπο δεν επεμβαίνουμε στην πάθηση μυωπία. Και όταν λέμε πάθηση εννοούμε όλες τις αλλοιώσεις του βολβού που συνοδεύουν μια υψηλή, κατά κανόνα, μυωπία όπως: αλλοιώσεις βυθού, πιθανότητες αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς , λέπτυνση σκληρού κ.λ.π.http://www.biolaser.gr/index.php?cPath=40_43


Πληροφορίες για τη Διαθλαστική Χειρουργική με LaserΔιαθλαστική Χειρουργική με Laser

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) μπορούν να διορθωθούν με επέμβαση LASER.
Κατανόηση της διάθλασης
Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να συγκριθεί με μια φωτογραφική μηχανή με ένα σύστημα φακών εστίασης εμπρός και ένα φωτοευαίσθητο φίλμ , τον αμφιβληστροειδή, πίσω. Το σύστημα εστίασης αποτελείται από δύο μέρη: τον κερατοειδή, που είναι το καθαρό παράθυρο πάνω από την ίριδα, και τον φακό, που είναι ακριβώς πίσω από την κόρη.
Φωτογραφίες
Το LASER διορθώνει τις διαθλαστικές ανωμαλίες αλλάζοντας το σχήμα το κερατοειδή ώστε το είδωλο να σχηματίζεται καθαρά στον αμφιβληστροειδή (φίλμ).

ΜΥΩΠΙΑ
Ο ασθενής βλέπει καλά κοντινά αντικείμενα και θολά τα μακρινά. Αυτή προκαλείται συνήθως όταν το μάτι είναι πολύ μακρύ αλλά επίσης και όταν ο κερατοειδής έχει μεγάλη καμπυλότητα, και άρα μεγάλη ικανότητα να εστιάζει. Ως αποτέλεσμα, οι ακτίνες φωτός από ένα μακρινό αντικείμενο εστιάζουν μπροστά από τον αμφιβληστροει ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑΤα μακρινά αντικείμενα είναι καθαρότερα από τα κοντινά, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η όραση μπορεί να είναι θολή σε όλες τις αποστάσεις. Στην υπερμετρωπία το μάτι είναι είτε πολύ μικρό και/ή οκερατοειδής είναι σχετικά επίπεδος και ως αποτέλεσμα δεν έχει αρκετή δύναμη να εστιάσει.

ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ
Η ικανότητα προσαρμογής του φακού (να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα) μειώνεται με την ηλικία και σχεδόν όλοι θα χρειαστούν γυαλιά διαβάσματος με την πάροδο του χρόνου. Δεν επηρεάζεται από την επέμβαση με LASER και πιθανότατα θα χρειαστείτε γυαλιά διαβάσματος σε μεγαλύτερη ηλικία.
ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ
Οφείλεται συνήθως στο γεγονός ότι ο κερατοειδής έχει διαφορετικές καμπυλότητες σε διάφορς κατευθύνσεις. Τα αντικείμενα φαίνονται τραβηγμένα προς την κατεύθυνση του αστιγματισμού.
Διαθλαστική Χειρουργική
Ο κερατοειδής είναι η διάφανη επιφάνεια του ματιού μπροστά από την ίριδα.Η καμπυλότητά του καθορίζει την ικανότητα του ματιού να εστιάζει.
Το LASER αλλάζει το σχήμα του κερατοειδή:
1. Στη μυωπία: το κέντρο πρέπεινα γίνει πιο επίπεδο αφαιρώντας περισσότερο ιστό από το κέντο από οτι στην περιφέρεια
2. Στην υπερμετρωπία: η καμπθλότητα του κέντρου πρέπει να αυξηθεί αφαιρώντας περισσότερο ιστό από την περιφέρεια αντί από το κέντρο.
3. Στον αστιγματισμό: η καμπυλότητα πρέπει να εξισωθεί.
Το πλεονέκτημα της επέμβασης με LASER είναι οτι τα εργαλεία δεν μπαίνουν μέσα στο μάτι καθώς η επέμβαση γίνεται στην επιφάνεια του ματιού. Μορεί να διορθώσει μυωπία εως περίπου -10D και υπερμετωπία και αστιγμετισμό έως 5D.
Τεχνικές διαθλαστικής χειρουργικής με LASER
1.ΦΩΤΟΔΙΑΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΕΡΑΤΕΚΤΟΜΗ
Πραγματοποιείται ευρέως από τα τέλη του 1980. Αφήνει περισσότερο ιστό σε σχέση με τη LASIK. Υπάρχει πόνος για περίπου 48 ώρες μετά το χειρουργείο και η φάση επούλωσης μπορεί να διαρκέσει μήνες και να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Τα αποτελάσματα είναι εξίσου καλάμε της LASIK αλλά υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση.
2. LASEK/ EpiLASIK
Παραλλαγή της PRK όπου το επιθήλιο επανατοποθετείται μετά το τέλος του LASER.

3.LASIC
Πραγματοποείται ευρέως από τα μέσα του 90. Η διαφορά της με την PRK έγκειται στην χρήση του μικροκερατόμου και τη δημιουργία κερατοειδικού κρημνού (flap) με αποτέλεσμα την απουσία πόνου μετεγχειρητικά και την ταχύτερη οπτική αποκατάσταση. http://www.eye-laser-surgery.gr/laser-matia/plirofories-gia-ti-diathlastiki-xirourgiki-me-laser.htm


Ποιες τεχνικές laser υπάρχουν; Ποιες οι διαφορές τους;


Ο σκοπός των επεμβάσεων αυτών είναι να αλλάξουμε το σχήμα του κερατοειδούς και την ισχύ του ως φακού. Ο κερατοειδής είναι το διαφανές πρόσθιο κεντρικό τοίχωμα του βολβού του οφθαλμού, πάνω στο οποίο «κάθεται» ο φακός επαφής. Στη μυωπία τον κάνουμε λιγότερο ισχυρό, στην υπερμετρωπία περισσότερο, στον αστιγματισμό αποκαθιστούμε τη σφαιρικότητά του. Δύο κατηγορίες επεμβάσεων μπορούμε να διακρίνουμε: το LASIK και τις λεγόμενες επιφανειακές σμιλεύσεις (PRK, LASEK, epiLASIK). Η διαφορά είναι ότι στο LASIK γίνεται μία ελεγχόμενη τομή, σχηματίζεται ένα flap, κάτω από την επιφάνεια του κερατοειδούς, και η σμίλευση με το laser γίνεται λίγο πιο βαθιά στον κερατοειδή. Η αποκατάσταση της όρασης γίνεται πιο γρήγορα με το LASIK (βλέπει κανείς αρκετά καθαρά για να οδηγήσει μετά από λίγες ώρες) και υπάρχουν ορισμένα διαθλαστικά σφάλματα, όπως η υπερμετρωπία και ο υψηλός αστιγματισμός που διορθώνονται καλύτερα με LASIK. Το flap τώρα μπορεί να σχηματιστεί με τον συμβατικό τρόπο ή με ένα άλλο νέο laser, το λεγόμενο Intralase, στο οποίο έχουμε και τη μεγαλύτερη πείρα από τις ελληνικές ομάδες. Το laser αυτό προσφέρει ένα αξιόπιστα λεπτό flap, όσο είναι «περίεργος» κι αν είναι ο κερατοειδής στον οποίο εφαρμόζεται. Κατά τα άλλα οι επιφανειακές σμιλεύσεις υπερέχουν καθότι λιγότερο παρεμβατικές.

http://news247.gr/health/eidikoi/leizer_matiwn_h_methodos_lasik.138895.html